این سخنرانی از لحاظ تعدد و تنوع موضوعی و محتوایی تقریبا بیسابقه بود و میتوان گفت در چند سال اخیر رهبری در یک سخنرانی، این حجم از موضوع را مطرح نکرده بودند که همانطور که خودشان گفتند، هدف ایشان صرفا بیان موضوع و طرح مسئله بود تا جوانان و مراکز فکری آن را تبیین کنند.
رهبری انقلاب اما در بخش سیاست خارجی چند محور مهم را مورد اشاره قرار دادند که نکات مهمی را به ذهن متبادر میکند:
۱: پس از توافق ایران و عربستان، برخی تحلیلگران داخلی و خارجی، این توافق و دیپلماسی را ناشی از ضعف و انزوای ایران در عرصه بینالمللی دانسته و با ذکر کلید واژه «برجام منطقهای» سعی در القای این گزاره داشتند که "در اثر فشارهای غرب، ایران از حمایت از مقاومت عقب نشینی کرده و به دنبال چرخش در سیاست خارجی است." مکمل این رویکرد، برجستهسازی نقش دریابان شمخانی در توافقات منطقهای و سفر دکتر خرازی و سیدعباس عراقچی به دمشق بود.
رهبر انقلاب اما با بیان این دیپلماسی در قسمت نقاط قوت کشور و با تاکید بر قوی بودن بنیه داخلی نظام و ملت و همچنین تاکید بر حمایت از محور مقاومت، ارتباط با اروپا مشروط به تغییر رفتار و بیان شعار مرگ بر آمریکا، هم ادراک عقبنشینی و تغییر سیاست خارجی کشور را باطل ساختند و هم این پیام را ارسال کردند که تهران نه از موضع ضعف که از موضع اقتدار ناشی از به شکست کشاندن جنگ ترکیبی دشمن به میدان دیپلماسی همسایه محور وارد شده است. تکمله این سخنان حتی میتواند یک اقدام در زمین باشد.
۲: در تیرماه 1401 و چند روز پیش از سفر جو بایدن به منطقه که با هدف افزایش تولید نفت، تشکیل ناتوی عبری - عربی و ایجاد سامانه یکپارچه پدافند هوایی در منطقه بود، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا خبرِ ارسال پهپاد از ایران به روسیه را اعلام کرد. بدین ترتیب واشنگیتن تلاش کرد هدف کوتاه مدت این پروژهی جدیدِ ایران هراسانه که همان دوپینگ خبری به مثابه یک کاتالیزور برای تحقق اهداف سفر بایدن بود را محقق سازد که البته در آن زمان نیز با دیپلماسی منطقهای و هشدارهای صادر شده، این اهداف در سفر بایدن شکست خورد.
پس از آن، ناصر کنعانی و حسین امیرعبداللهیان بارها و بارها حضور ایران در جنگ اوکراین را تکذیب کردند که چندان مورد اعتنا قرار نگرفت و غرب با تکرار گزاره ارسال سلاح به اوکراین، بهانه لازم به جهت تکمیل پروژههای ایران هراسانه از قبیل تحریم، اغتشاش، جنگ سیاسی، قطع اینترنت و ... را فراهم کرد. اما اعلام این تکذیب از سوی مقام عالی رتبه، مانعِ جنگ اوکراین در ارتباطات بینالمللی ایران را تا حدی کاهش میدهد. تهران به سرعت به دنبال رفع زمینههای ایران هراسی و اسلام هراسی در جهان با هدف سفیدسازی بینالمللی با تاکید بر آسیا و همسایگان است و دشمن دقیقا نقطه عکس این رویکرد را پیش گرفته است. پیش بینی میشود غرب با طرح اتهامات جدید به دنبال بیاعتبارسازی سخنان رهبر انقلاب در این خصوص باشد.
۳: مقام معظم رهبری پس از شهادت سپهبد سلیمانی چندین مرتبه بر لزوم اخراج آمریکا از منطقه و عراق و سوریه تاکید کردند. این استراتژی البته با حرکات ترکیبی جمهوری اسلامی ایران و محور مقاومت در منطقه بر علیه منافع آمریکا همراه بود. رهبری انقلاب با بیان دو راهی نفرت مردم منطقه/ از دست رفتن اهداف، صریحا این پیام را به واشینگتن رساند که اگر کاخ سفید بخواهد همچنان به حضور در برخی کشورهای منطقه ادامه دهد، بدون شک صفحه اقدامات سخت علیه نظامیان آمریکایی در منطقه مجددا گشوده خواهد شد.
4⃣ تاکید حضرت آیتالله خامنهای بر سیاست جمهوری اسلامی در ارتباط با آفریقا و آمریکای لاتین بسیار مهم است. این کشورها از منابع و ظرفیتهای غنی برخوردار بوده و بخش عمدهای از دلایل پیشرفتهای صنعتی غرب ناشی از استفاده از منابع این دو قاره است. اگر جمهوری اسلامی روابطش با کشورهای آفریقایی را به بالاترین سطح ارتقا دهد، علاوه بر استفاده از منابع و ظرفیتهای این دو قاره، فرصت بیبدیلی برای تجارت و صادرات محصولات فناورانه و نظامی کشورمان با توجه به مزیت نسبی آنها در قیمت و کیفیت نسبت به محصولات چینی و آمریکایی و اروپایی در گسترش تجارت فرامنطقهای وجود دارد. ارتقای جایگاه ژئوپلیتیک و عمق استراتژیک کشور نیز از پیامدهای دیگر این سیاست است که آن را در الجزایر و ونزوئلا شاهد هستیم.
ارسال نظرات