شش برنامه مهم صدا و سیما چگونه به جزیره سرگردانی تبعید شدند؟

پیمان جبلی که ادعا می‌کند مختارنامه و شب دهم را به خاطر خواست مردم پخش می‌کند، چرا از ادامه ساخت و تولید برنامه‌هایی که خواست مردم هستند امتناع می‌کند.

تلویزیون با سال‌هایی که برنامه‌هایی با مخاطبان بالای ۵۰ درصد داشت، خداحافظی کرده است. برخی مدیران سیر نزولی جذب مخاطب را به عوامل دیگر و خارج از صداوسیما مرتبط می‌دانند مثلا اینکه مخاطبان تلویزیون به مدیوم‌های جدید رسانه کوچ کرده‌اند.

 

بااین‌حال یکی از سوالات و مطالبات جدی مردم از مدیران تلویزیون این بوده که چرا از تمام ظرفیت‌های تولید برنامه استفاده نمی‌کنند. مگر نه این است که هنرمندان ایرانی در نقاط دیگری غیر از تلویزیون مشغول ساخت برنامه هستند، پس چرا مدیران رسانه ملی سراغ آنها نمی‌روند یا اینکه چرا برنامه‌های معطل‌مانده تلویزیون دوباره احیا نمی‌شوند.

 

با وجود اینکه مطالبه برای ادامه تولید و پخش این برنامه‌ها از سوی مردم وجود دارد، همچنان مدیران تلویزیون، ادامه تولید و پخش این آثار را در یک فضای معلق نگه داشته‌اند. جالب اینجاست وقتی از پیمان جبلی، رئیس صداوسیما درباره دلایل پخش چندباره سریال «مختارنامه» و «شب دهم» سوال می‌شود، می‌گوید این سریال‌ها جزء درخواست‌های همیشگی مردم هستند و به خاطر احترام به درخواست مردم، این دو سریال پخش می‌شوند. سوال اینجاست که اگر احترام به خواست مردم برای مدیر صداوسیما مهم است، آیا به احترام همین مردم حاضر است تولید برنامه‌های متوقف‌شده این سال‌ها را از سر بگیرد؟ نکته قابل‌تامل دیگر این است که گویی مدیران نسبت به اقبال مخاطبان نسبت به این برنامه‌ها واقف هستند و همیشه از پاسخگویی در مورد ادامه تولید این برنامه‌ها طفره می‌روند. در این سال‌ها نشست‌های گوناگونی با حضور مدیران شبکه‌ها و اهالی رسانه برگزار شده و عمده مطالبات درباره سرنوشت این برنامه‌ها بوده، اما در هیچ کدام جوابی صریح و واضح ارائه نشده است. در ادامه شش برنامه بلاتکلیف تلویزیون را آوردایم.

 

«سیم‌ آخر» مسابقه‌ای تلویزیونی با اجرای رضا رشیدپور بود که از شبکه سه پخش می‌شد. این برنامه در سه فصل ساخته و پخش شد؛ اولین قسمت این برنامه آبان‌ماه ۱۳۹۹ و در روزهای کرونایی تلویزیون پخش شد و آخرین قسمت هم در تاریخ ۲۰ اسفند ۱۴۰۰ پخش شد.

 

از همان روزهای ابتدایی پخش سیم آخر، اتهام تقلید از یک مسابقه تلویزیونی اسرائیلی به سازندگان برنامه وارد شد، اما این حاشیه‌ای نبود که منجر به قطع یک برنامه شود و به‌خاطر نحوه‌ برگزاری مسابقه و هیجانی که داشت برای مخاطبان تلویزیون جذاب شد. اوایل سال گذشته، اخباری در رسانه‌ها منتشر شد که رضا رشیدپور و محمدرضا گلزار به تلویزیون برمی‌گردند.رضا گلزار به تلویزیون آمد و برنامه پانتولیگ را اجرا کرد اما حاشیه‌سازی توسط یکی از مجریان صداوسیما در فضای مجازی، نهایتا منجر به حذف برنامه رشیدپور شد. این مجری به استناد برخی توییت‌ها و اظهارنظرهای سیاسی رضا رشیدپور در فضای مجازی، بازگشت او به آنتن تلویزیون را زیرپا گذاشتن خون شهدای امنیت ۱۴۰۱ تعبیر می‌کرد. جنجال‌ها بالا گرفت و رشیدپور هم با انتشار یادداشتی نوشت: «واقعیت آن است که احساس می‌کنم در موقعیت حاضر، حضور من به‌جای آنکه سبب ساز نشاط یا امید باشد، دستمایه‌ تشویش ذهن مخاطب و تشدید دوقطبی‌های غم‌انگیز خواهد شد. آفت بزرگ برای کشور عزیزمان همین حاشیه‌ها و دوقطبی‌سازی‌ها و... است. بنابراین ضمن تقدیر مجدد از مدیران گرامی، به‌ویژه مدیران ارجمند شبکه سه سیما که صادقانه برای این رخداد تلاش کردند، همچنین قدردانی فراوان از همکاران بی‌نظیرم در شبکه‌ سه و به‌ویژه مسابقه‌ سیم‌آخر، توفیق این خدمتگزاری را به زمانی مناسب‌تر موکول می‌کنم.»

 

ظاهرا برنامه‌ای که رشیدپور ترتیب داده بود، علی‌رغم هزینه‌هایی که در پیش‌تولید داشته به این زودی‌ها امکان تولید و پخش ندارد، البته این را هم نمی‌توان به‌صورت قطعی گفت و چون برنامه‌سازی در تلویزیون به فضای سیاسی متصل شده است، هر لحظه امکان تغییر دارد.

 

شش برنامه مهم صدا و سیما چگونه به جزیره سرگردانی تبعید شدند؟

 

عصر جدید

 

تا قبل از «عصر جدید» مسابقه‌ استعدادیابی شاخصی از تلویزیون ایران پخش نشده بود. این سبک برنامه که در تمام دنیا شناخته شده است، در صداوسیما با عصر جدید شروع شد و توانست به محبوبیت زیادی برسد. احسان علیخانی که با برنامه «ماه عسل» برای مخاطب تلویزیون به اسم و رسم مشخصی رسیده بود، این بار در قامت تهیه‌کننده و مجری برنامه عصر جدید قرار گرفت و ۱۳۲ برنامه با هدف استعدادیابی اجرا کرد.

 

این برنامه از تاریخ ۲۷ بهمن ۱۳۹۷ آغاز به کار کرد و با گذر کردن از دوران سخت کرونا، باز هم توانست روی آنتن تلویزیون حاضر شود. آخرین قسمت فصل سوم این برنامه در تاریخ ۲۶ تیر ۱۴۰۱ پخش شد و بعد از آن تبلیغ برنامه‌ای به نام «قهرمان» با سبک و سیاقی نزدیک به عصر جدید از تلویزیون پخش شد. با گذشت زمان اخبار ضد و نقیضی مبنی‌بر پخش فصل چهارم عصر جدید دست به دست می‌شد. اواسط سال گذشته روزنامه‌ هفت صبح مدعی شد که احسان علیخانی بیش از سه ماه است که برای تولید فصل چهارم این برنامه با تلویزیون وارد مذاکره شده است و می‌خواهد آن را برای نوروز ۱۴۰۳ آماده کند. با پخش رئالیتی شو «جوکر» از شبکه‌ نمایش خانگی، سرنوشت برنامه‌ عصر جدید دوباره در حالت تعلیق باقی ماند و تا به امروز هیچ مدیری درباره‌ عدم ساخت ادامه این برنامه چیزی نگفته است. گویا آغاز فصل دوم جوکر، مهر تاییدی باشد بر اینکه فعلا منتظر فصل چهارم عصر جدید نباشیم.

خندوانه

 

«خندوانه» بعد از پخش ۹۲۴ قسمت، به هویتی شناخته‌شده برای بیننده‌های تلویزیون رسیده بود. رامبد جوان، مجری و گرداننده اصلی خندوانه بارها گفته از زمان پیش‌تولید خندوانه، اتاق فکر و پژوهشی قوی برای طراحی و ساخت این برنامه تحقیق کرده‌اند.

 

خندوانه در هر فصل با آیتم‌ها و ایده‌های جدیدی به تلویزیون می‌آمد و هرکدام از آنها موج جدیدی از یک فرم سرگرمی را در فضای اجتماعی و رسانه‌ای ایجاد می‌کرد. پانتومیم، خنداننده شو، لباهنگ و... بخشی از کارهایی است که شروعش در قاب تلویزیون به اسم خندوانه بود.

 

عروسک جناب‌خان با اجرا و صدای محمد بحرانی هم از بخش‌هایی بود که با خندوانه به شهرت رسید و ابداع طراحی چنین کاراکتری باعث شد استفاده از عروسک در برنامه‌های تلویزیونی جدی و مهم شود. توسعه‌ آیتم‌های گوناگون در خندوانه، الگوهایی برای ساخت برنامه‌های دیگر در تلویزیون و فراتر از آن شکل داد.

 

۶ مرداد ۱۴۰۱ آخرین قسمت این برنامه پخش شد، سازندگان خندوانه وعده داده‌اند با پایان یافتن محرم و صفر فصل نهم پخش می‌شود، اما این قول میسر نشد و پس از پایان فصل هشتم، در زمان مدیریت سید محمدرضا خوشرو در شبکه نسیم تولید خندوانه دیگر ادامه نیافت. بااین‌حال، مدیر شبکه‌ نسیم در این باره گفته است: «ما هیچ وقت از برندهای قبلی صرفنظر نکرده‌ایم به آنها فکر می‌کنیم و برای آنها طرح و برنامه داریم و به اقتضای زمان و شرایط حتما اتفاقاتی خواهد افتاد.»

 

با وجود این وعده‌ها هم اتفاق مطلوبی رقم نخورده است. اخیرا هم رامبد جوان با لحنی ناامیدانه درباره عدم ساخت خندوانه گفته است: «خندوانه برای من خاطره‌انگیز است و برایم سوال است که چرا شرایط مهیا نیست تا بتوانیم در تلویزیون‌مان کار کنیم و با میلیون‌ها آدم ارتباط برقرار کنیم. من خیلی امیدوارم که شرایط عوض می‌شود. تلویزیون، سینما، تئاتر و موسیقی برای ما هنرمندها و متخصصان این حوزه است و هیچ مدیری نبوده که بیاید و ماندگار شود. تلویزیون مال ماست؛ الان مدتی است دست عده‌ای است ‌که باید به‌زودی آن را تحویل دهند.»

 

منبع: روزنامه فرهیختگان

ارسال نظرات

;