چرا بحث تحریم ایران‌ایر از سوی اوکراین و غرب مطرح شد

اخیرا اخباری درباره تحریم «ایران‌ایر» به بهانه دروغ همراهی برای انتقال سلاح و موشک به روسیه منتشر و گفته شد فرانسه، آلمان و انگلیس اعلام کرده‌اند که ایران به روسیه موشک ارسال کرده است.

سه کشور اروپایی فرانسه، آلمان و انگلیس با اعلام اینکه ایران به روسیه موشک ارسال کرده، در بیانیه مشترک گفتند این اقدام باعث «افزایش تنش و تهدیدی مستقیم برای امنیت اروپا» است. آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا هم اخیرا در نشست خبری مشترک با همتای انگلیسی در لندن گفته که روسیه از ایران، موشک بالستیک دریافت کرده است.

 

سه کشور اروپایی همچنین اعلام کردند اقدامات فوری برای لغو قراردادهای دوجانبه خدمات هوایی با ایران و تحریم شرکت هواپیمایی «ایران‌ایر» را انجام می‌دهند. آنها وعده دادند تحریم‌هایی را علیه طرف‌های ایرانی اعمال می‌کنند.

 

ماجرا از کجا شروع شد؟

 

وزیر خارجه آمریکا اخیرا در حاشیه سفر خود به انگلستان، در کنفرانس خبری مشترک با وزیر خارجه این کشور اعلام کرد که آمریکا روز سه‌شنبه تحریم‌های جدیدی علیه ایران و از جمله ایران‌ایر وضع می‌کند.

 

رسانه‌های غربی از جمله نیویورک تایمز و وال استریت ژورنال نیز به این مسأله پرداختند.

 

اروپای آمریکایی شده

 

پس از آن وزارت امور خارجه آمریکا نیز در بیانیه‌ای اعلام کرد: «ایالات متحده آمریکا به استفاده از تمام ابزارهایی که در اختیار دارد برای ایجاد اختلال و مقابله با صادرات تسلیحات ایران، با تمرکز ویژه به ارسال تسلیحاتی که از جنگ روسیه علیه اوکراین حمایت می‌کند، ادامه خواهد داد.

 

اقدامات تحریمی امروز بر اساس تحریم‌های قبلی از جمله در فوریه ۲۰۲۴، اکتبر ۲۰۲۳، می‌۲۰۲۳، دسامبر ۲۰۲۲، علیه نهادها و اشخاصی است که همکاری ایران و روسیه را تسهیل می‌کنند. وزارت خارجه آمریکا، شرکت هواپیمایی ایران‌ایر را برای مشارکت مادی در عرضه، فروش یا انتقال مستقیم یا غیرمستقیم سلاح یا کالای مرتبط از ایران یا به مقصد این کشور تحریم می‌کند.»

 

تروئیکا نیز در بیانیه خود نوشته است: «تروئیکای اروپایی به‌طور خصوصی و عمومی مشخص کرده‌اند که در صورت انجام این انتقال، اقدامات جدید و قابل‌توجهی علیه ایران انجام خواهیم داد. ما اکنون تأیید می‌کنیم که ایران این انتقال‌ها را انجام داده است. ما اقدامات فوری برای لغو قراردادهای دوجانبه خدمات هوایی با ایران، تعیین افراد و اشخاص مهم مرتبط با برنامه موشکی بالستیک ایران و انتقال موشک‌های بالستیک و سایر تسلیحات به روسیه را پیگیری خواهیم کرد. ما همچنین برای اعمال تحریم‌ها علیه ایران‌ایر کار خواهیم کرد.»

تکرار یک ماجرای بی‌اساس

 

اتهام ارسال موشک‌های بالستیک و پهپاد از سوی ایران به جبهه روسیه، چند وقتی است که مجددا مطرح شده است. غربی‌ها از ابتدای جنگ اوکراین، ادعای ارسال موشک‌های بالستیک و پهپاد از سوی ایران به روسیه را مطرح می‌کنند. آنها با انتشار اسنادی مبهم، به نقش ایران در تقویت جبهه روسیه اشاره می‌کنند. بر همین اساس و با توجه به این اتهامات بی‌پایه و اساس بود که گفته شد شرکت «ایران‌ایر» تحریم شده است.

 

البته وزیر خارجه کشورمان رسما ارسال موشک به روسیه را تکذیب کرده است. حتی برخی مقامات آمریکایی هم گفته‌اند موشک‌های ایران به روسیه ارسال شده؛ اما هنوز مورد استفاده قرار نگرفته است.

 

ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در کنفرانس مطبوعاتی هفتگی خود تأکید کرد: «ما ادعاهای مربوط به نقش ایران در صادرات تسلیحات به یک طرف جنگ را قویا رد می کنیم.» کنعانی همچنین تأکید کرد: «ایران ضمن مخالفت با جنگ، از راهکار سیاسی برای حل و فصل اختلافات روسیه و اوکراین و پایان بخشیدن به درگیری‌های نظامی حمایت می‌کند.»

 

ایران‌ایر هم می‌گوید که هنوز نامه رسمی برای تحریم‌ها ابلاغ نشده و پروازها پابرجاست؛ اگرچه تبعات این تحریم می‌تواند هزینه پروازهای خارجی را بسیار بالا ببرد و شرایط ایران را سخت‌تر از گذشته کند.

 

پس از آن سخنگوی «هما» نیز به انتخاب درباره تبعات این تحریم گفت: «سخنگوی وزارت خارجه مواضع اصلی را مطرح می‌کنند و ما به‌عنوان ایران‌ایر می‌توانیم بگوییم که این ادعاها دروغ است و هواپیمایی ایران هیچ اقدامی نظامی انجام نداده است.

 

تا این لحظه هم هیچ نامه رسمی برای انجام نشدن پروازها به ایران‌ایر ابلاغ نشده است. همین الان اروپا به ما سوخت و خدمات تعمیرات نمی‌دهد و ما شرایط سختی داریم. تمامی فعالیت‌های هما طبق گزارش‌های اتحادیه اروپا و آژانس ایمنی اتحادیه اروپا روی فعالیت‌های هما دارند، به خوبی می‌دانند که هما یک مجموعه اقتصادی در حوزه مسافری است. ما هیچ اقدام خلاف عرف بین‌المللی تاکنون انجام نداده‌ایم.»

با توجه به آنچه اوکراین و مقامات غربی می‌گویند و تناقض‌هایی که در اظهارات آنها درباره تحریم ایران‌ایر وجود دارد، به نظر می‌رسد آنها به دنبال این هستند تا به ایران بگویند اگر به روسیه موشک ارسال کند، تحریم خواهد شد. البته تحریم‌های غرب و آمریکا موضوع جدیدی برای ایران نیست و همواره ما با این تحریم‌ها مواجه بوده‌ایم؛ اما اوکراین با همراهی اروژا به نظر می‌رسد به دنبال یک اقدام پیشگیرانه باشد.

 

ابراهیم رضایی: رفتار اروپایی‌ها گستاخانه است

 

اروپای آمریکایی شده

ابراهیم رضایی

ابراهیم رضایی، عضو کمیسیون امنیت مجلس شورای اسلامی در گفتگو با روزنامه صبح نو درباره ادعای اروپا اظهارکرد:‌ «امروز اروپایی‌ها طلبکار نیستند و نمی‌توانند به‌عنوان یک مدعی در جایگاه طلبکار و مطالبه‌گر قرار بگیرند. برای مثال آلمانی‌ها در حالی امروز گستاخانه از ارسال سلاح و کمک ایران به روسیه صحبت می‌کنند که هیچ مدرکی ندارند؛ ولی همین کشور پر مدعا بعد از ایالات متحده، بزرگ‌ترین تأمین‌کننده تجهیزات کودک‌کشی رژیم صهیونیستی است.

 

وی ادامه داد: «بنا به آمارهای منتشر شده به نسبت سال ۲۰۲۲ ارسال سلاح آلمان‌ها به رژیم صهیونیستی ۱۰ برابر شده است. بابت هر کودکی که در غزه به خاک و خون کشیده می‌شود، اروپایی‌ها باید پاسخگو باشند و احساس شرم کنند.» رضایی تأکید کرد: «رفتار اروپایی‌ها گستاخانه است و مطمئنا جواب متقابل خواهند گرفت. بارها گفته‌ایم تعامل، تعامل می‌آورد و تقابل با تقابل همراه خواهد بود.»

 

وی گفت: «اروپایی‌ها امنیت امروز خودشان را مدیون رشادت‌های شهدای ایرانی در مبارزه با افیون و مواد مخدر هستند. مطمئنا اگر ایران در کنترل مهاجرت‌ها، مبارزه با تکفیری‌ها، ارسال مواد مخدر و... کم‌کاری می‌کرد و یا مثل اروپایی‌ها ضد بشری برخورد می‌کرد، امنیت اروپایی‌ها با چالش اساسی مواجه می‌شد.»

 

این نماینده مجلس گفت: «به اروپایی‌ها توصیه می‌کنم که دنبال ریختن بنزین بر آتش تحولات نباشند. مطمئنا اگر دودیبرخیزد، اول به چشم آنها خواهد رفت و اگر آتشی برخیزد، ابتدا دامن آنها را خواهد گرفت.» وی ادامه داد: «تصاعد بحران به ضرر اروپایی‌هاست و جمهوری اسلامی توان آن را دارد که با ابزارهای متعدد و متنوعش، اروپایی‌ها را تنبیه کند و بر هم زدن معادلات به ضرر اروپایی‌ها، کار سختی نیست.»

عبدالرضا فرجی‌راد: اوکراین و اروپا در ماجرای تحریم ایران‌ایر به دنبال تبلیغات و عمل پیشگیرانه هستند

 

اروپای آمریکایی شده

عبدالرضا فرجی‌راد

عبدالرضا فرجی‌راد، استاد دانشگاه و سفیر اسبق ایران در نروژ و مجارستان با اشاره به ایجاد دوگانگی بین غرب و اوکراین اظهارکرد: «زلنسکی اعلام کرده که ما هنوز مدرک و شاهدی نداریم که ایران موشک‌ها را به روسیه داده و یا روسیه از آن استفاده کرده است.»

 

وی افزود: «این در حالی است که انگلیس و آمریکا یا کلا آمریکا و اروپا به این نتیجه رسیده‌اند یا اینکه اعلام می‌کنند که ما شواهدی داریم که ایران موشک به روسیه داده است. البته قبل از اینکه این را رسما اعلام کنند، جان کربی همان نظر زلنسکی را اعلام کرده بود؛ اینکه که ما شاهدی نداریم.»

 

فرجی‌راد تصریح کرد: «تصورم این است که غربی‌ها بیشتر دنبال یک عمل پیشگیرانه هستند، یعنی با توجه به شرایطی که الان در منطقه جنگی ایجاد شده و این‌ها به استان کورسک روسیه حمله کردند و بخش‌هایی از آن را به تصرف درآوردند، تصور می‌کنند اگر روسیه از نظر موشکی تقویت شود، می‌تواند ضربات بیشتری را به اوکراین بزند.»

 

سفیر اسبق ایران در نروژ و مجارستان تأکید کرد: «این‌ها می‌دانند که اگر در آن منطقه موشک‌های کوتاه‌برد یا میان‌برد مورد استفاده قرار گیرد، طبیعتا وضعیت جنگی تا حدودی تغییر می‌کند، لذا دنبال یک تبلیغات و عمل پیشگیرانه هستند، یعنی تلاش دارند یک نوع ترس ایجاد کنند که در واقع این موشک‌ها به روسیه تحویل داده نشود وگرنه لازم نبود که جان کربی یک روز قبل از اینکه اروپا و آمریکا اعلام کنند که ایران به روسیه موشک داده است، بگوید شاهدی پیدا نشده، چون ظرف ۲۴ ساعته که شاهد پیدا نمی‌شود یا زلنسکی بعد از نظر آنها اعلام کرد که ما شاهدی نداریم.»

 

این استاد دانشگاه تأکید کرد: «معتقدم ترس از اینکه توسط ایران موشک‌ها به روسیه تحویل داده شود باعث شده چنین کاری انجام دهند. البته ممکن است یک بازی هم باشد و توافقی بین اوکراین و غربی‌ها شده باشد که اوکراینی‌ها حرفی بزنند و غربی‌ها حرف دیگری بزنند که در مجموع با توجه به اینکه از قول وزیر خارجه جمهوری اسلامی مسأله شدیدا تکذیب شده، به نظر می‌رسد یک حرکت پیشگیرانه باشد.»

ارسال نظرات

;