کانال تلگرامی جنگنامه نوشت:
اسرائیل چگونه حماس را فریب داد؟ برای آگاهی ما در این روزهای جنگی
اینکه پیش از حمله اسرائیل به ایران، دفتر نتانیاهو، گزارش گفتگوی تلفنی او با ترامپ را بهگونهای تدوین کرد که ایران گمان کند مذاکرات چندروز بعدتر با آمریکا جدی است و یا اینکه نتانیاهو برای عادیسازی شرایط، تاریخ جشن عروسی پسرش را بهگونهای تنظیم کرد که حمله به ایران محتمل نباشد، بههمراه کدهای دیگر، اجزای طرح فریبی را تشکیل میدادند که اسرائیل برای غافلگیرسازی ایران آماده کرده بود. اکنون که حمله دوباره اسرائیل به ایران، بنا به دلایل متعدد، همچنان جاری است، باید نسبت به هرگونه طرح فریب و غافلگیرسازی ازسوی اسرائیل، حساس بود. براین اساس، آنچه در ادامه میآید که برگرفته از منابع اینترنتی است، ما را با نمونهای از طرح فریب حماس ازسوی اسرائیل آشنا میسازد.
در طرح عملیات «سرب گداخته» در سال ۲۰۱۲، یک حمله هوایی اولیه پیشبینی شده بود که قرار بود بهطور همزمان دهها پایگاه حماس را هدف قرار دهد. شرط موفقیت این طرح، غافلگیری حماس بود تا پایگاهها در زمان حمله کاملاً مملو از اعضای حماس شده باشند و در نتیجه، حداکثر خسارت به سازمان و اعضای آن وارد آید. در دو ماه منتهی به عملیات، اوضاع بسیار پرتنش بود و چندین بار تبادل آتش بین اسرائیل و حماس رخ داد. اما پس از تصمیمگیری نهایی برای آغاز عملیات از سوی اسرائیل، یک طرح فریب برای غافلگیری حماس در دستور کار قرار گرفت. روشن شده بود که حماس برای ارزیابی نیتهای نظامی اسرائیل به اُسینت (Open Source Intelligence) اتکا دارد؛ بنابراین تمرکز فریب روی انتشار پیامهایی از طریق رسانهها قرار گرفت.
بهعنوان نمونه، در پایان جلسه کابینه اسرائیل در روز چهارشنبه ۲۴ دسامبر ۲۰۱۲ (سه روز پیش از آغاز عملیات)، تنها یک جمله درباره غزه در میان موضوعات مطرحشده در کنفرانس خبری ذکر شد. روز بعد، دفتر وزیر دفاع اعلام کرد که گذرگاهها به نوار غزه باز میشوند و اجازه ورود کمکهای بشردوستانه داده شده است. دفتر نخستوزیر نیز اعلام کرد که قرار است کابینه در روز یکشنبه آینده مجدداً در مورد وضعیت غزه بحث کند. حتی برخی نیروهای نظامی مستقر در مرز غزه برای رفتن به خانههایشان، به مرخصی فرستاده شدند. هدف از این اقدامات، القای این پیام به حماس بود که اوضاع «عادی» است و خبری از عملیات گسترده نیست.
همزمان با این اقدامات، از مرحله برنامهریزی تا اجرای عملیات، نهایت محرمانگی حفظ شد. قرار بود حمله زمینی چند روز پس از آغاز حمله هوایی آغاز شود و تجمع زودهنگام نیروهای زمینی میتوانست حماس را مشکوک سازد. طبقهبندی اطلاعاتی بهشدت رعایت شد و سطوح عملیاتی (از لشکر به پایین) تا زمان اجرای حمله هوایی، هیچگونه اطلاعی از برنامهها نداشتند. این فریب مؤثر واقع شد: علیرغم آمادگی حماس برای درگیری، او غافلگیر شد.
در لحظه حمله، بسیاری از فرماندهان ارشد حماس در دفاتر خود حضور داشتند؛ ازجمله اسماعیل هنیه، نخستوزیر وقت غزه، در دفتر کار خود بود. دفاتر حکومتی حماس، بهطور کامل فعال بودند. آشکارترین نشانه غافلگیر شدن حماس، برگزاری مراسم فارغالتحصیلی افسران پلیس در قلب شهر غزه در زمان حمله بود. مسجد محل مراسم، هدف حمله قرار گرفت و حدود ۹۰ نفر از اعضای حماس، از جمله رئیس پلیس الجعبری شهید شدند. اگر حماس احتمال وقوع عملیات گسترده را میداد، چنین مراسمی برگزار نمیشد، آن هم در فضای باز و روشنای روز.
ارسال نظرات